top of page

Je vibratie verhogen? Op welke manieren kan dat?!

Bijgewerkt op: 11 jan. 2020

Hoe verhoog ik mijn vibratie, ofwel mijn energie? Belangrijk hierin is, dat je niet alleen weet wat je vibratie verhoogd, maar ook wat het verlaagd. Waar krijg ik energie van, en wat kost me energie? Vaak zijn we nog onbewust van de (dagelijkse) energievreters en besteden we onvoldoende tijd in de dingen waar we van opbloeien (energiegevers).

Naar mijn idee verliezen we dagelijks de meeste energie aan ons ideaalbeeld. Dag in dag uit stellen we hoge, onrealistische eisen en verwachtingen aan onszelf en anderen. Het najagen van deze idealen is vermoeiend, uitputtend en in veel gevallen zijn de verwachtingen ook niet haalbaar. En wat gebeurt er als je de verwachtingen van je ideaalbeeld niet uitkomen, als jijzelf of iemand anders het niet kan nakomen? Precies, dan ervaren we allerlei spanningen die een negatief effect hebben op onze gezondheid. Veelvoorkomende spanningen hierin zijn frustratie, ongeduld, controle, teleurstelling, boosheid en minderwaardigheidsgevoelens.


''Wat voor invloed heeft social media, je collega's en je vriendenkring op je?''

Maar hoe komen we dan aan zulke hoge idealen? Waarom hebben we zulke hoge verwachtingen richting onszelf en anderen? Dit heeft met je eigen referentiekader te maken; wat ben je bijvoorbeeld gewend vanuit je familie? Wat hebben zij jou geleerd wat ‘’normaal'' en de ‘’norm’’ is? Wellicht moet je in je familie aan een bepaalde norm voldoen met betrekking tot je uiterlijk of gedrag en is je materialistische of maatschappelijke status iets waarop je beoordeeld wordt. Zo kan je bijvoorbeeld door je familie be(ver)oordeeld worden op de bezittingen die je bezit, de baan die je hebt, de mensen waarmee je omgaat of om wie je bent.


''Hoe ga je om met de druk en de opgelegde normen van de maatschappij?''

Bovenstaand is enkel een kleinschalig voorbeeld op het gebied van familie, uiteraard zijn er nog genoeg gebieden waarop je kan reflecteren zoals werk, vrienden, gezondheid, media en maatschappij. Wat voor invloed heeft bijvoorbeeld social media, je collega's en je vriendenkring op je? Hoe ga je om met de druk en de opgelegde normen van de maatschappij? Conformeer je je hier aan, brengt dit spanningen met zich mee, kan jij nog jezelf zijn in deze snelle economie?


''Vaak hebben we forse weerstand tegen wie we zijn en wat het leven ons geeft (non-acceptatie) en hebben we een drang om bij alles de touwtjes in handen te hebben (controle)''

En zo zijn er nog talloze energievreters. Veelvoorkomende zijn: non-acceptatie (weerstand), controle, perfectionisme, dingen tegen je gevoel doen, eerst anderen helpen en daarna (vaak als het te laat is) jezelf, emoties en gevoelens vasthouden (niet uiten) en iemand anders dan jezelf proberen te zijn. Wat kost jou energie? En welke stappen kan je zetten om te zorgen dat het je minder of geen energie meer kost?

Wat geef je energie, waar bloei je van op? Dit is uiteraard bij iedereen veelal verschillend.


''Een tip is om een lijstje te maken waarin je de energievreters en energiegevers opschrijft''

Toch geloof ik dat er wel gelijke noemers zijn die voor iedereen van toepassing is. Ik geloof dat we allemaal energie krijgen van jezelf zijn, jezelf te uiten, eerlijk te leven en zo positief mogelijk proberen te denken en handelen. Vaak hebben we forse weerstand tegen wie we zijn en wat het leven ons geeft (non-acceptatie) en hebben we een drang om bij alles de touwtjes in handen te hebben (controle). Het is vaak een vorm van strijden, het is als zwemmen tegen de stroming in - tegen de natuurlijke stroming in van het leven. En dat kost energie!


Soms is het fijn dingen te simplificeren. Een tip is om een lijstje te maken waarin je de energievreters en energiegevers opschrijft. Vervolgens maak je een stappenplan hoe je de energievreters kan verminderen en de energiegevers kan vermeerderen. Veel succes!

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page