top of page

Dankbaarheid is een van de hogere vibraties! Maar hoe kom ik daar?!

Bijgewerkt op: 11 jan. 2020

Waar ben je allemaal dankbaar voor in jouw leven? En op welke manier uit je dat? Denk je vaak in gemis en beperkingen, of denk je in mogelijkheden en kijk je juist naar wat je hebt? Wat is jouw instelling tegenover jouw doelen? Ben je emotioneel gebonden aan het eindresultaat of kun je je daarvan ontbinden en ben je tevreden met je huidige situatie?


Vaak zweven we dan in zogenaamde ‘’wat-als’’ gedachtes waar ideaalplaatjes en perfecte scenario’s worden gecreëerd

In veel gevallen spenderen we (te)veel tijd en energie aan datgene wat ontbreekt in ons leven. We denken op zulke momenten in gemis en leggen onze Eigen Wil op het leven. Vaak zweven we dan in zogenaamde ‘’wat-als’’ gedachtes waar ideaalplaatjes en perfecte scenario’s worden gecreëerd. We verbeelden ons onder andere de perfecte romantische relatie, de perfecte baan en vaak de perfecte zelf/ ik. Met zulke fantasieën is niks mis. Echter als je jezelf er emotioneel aan gaat verbinden en/of er een norm van maakt, dan kan het nogal wat moeilijkheden gaan opleveren. In zulke gevallen kun je bijvoorbeeld hoge verwachtingen richting jezelf of anderen gaan creëren. En wat gebeurt er als de werkelijkheid niet voldoet aan die verwachtingen?


Het huidige moment is het enige wat we werkelijk hebben

Door (constant) onze aandacht te richten op dingen die we missen en willen, trekken we onszelf uit het huidig moment en plaatsen we onszelf in de toekomst of het verleden. We missen en verlangen bijvoorbeeld naar mooie momenten uit het verleden of verbeelden ons de ideale toekomst. Als je je hier emotioneel aan vastklampt, dan ben je onvoldoende bezig met het Nu. Dat is zonde, want het huidige moment is het enige wat we werkelijk hebben.


Bezig zijn met het verleden of toekomst is helemaal niet erg of slecht. Belangrijk is, om te beseffen op welke manier je ermee bezig bent. Als jij aan dierbare momenten terugdenkt uit het verleden, toon je daar dan ook waardering voor? Of richt je je alleen op datgene wat je mist? Hoeveel waarde koppel je aan persoonlijke doelen? Ben je daar emotioneel afhankelijk of onafhankelijk van?


We richten ons eerder op wat we missen dan wat we hebben

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn, echter staan we hier onvoldoende bij stil. We richten ons eerder op wat we missen dan wat we hebben. We focussen ons zo op het verbeteren van onze (of iemands) ''zwakke punten'', dat we soms vergeten de sterke punten aandacht te geven. We stoppen zoveel energie in wat we niet goed vinden, dat we soms blind worden voor de dingen die wél goed zijn. Hierdoor hebben we minder waardering voor hoe mooi het leven kan zijn. We vergelijken ons regelmatig met anderen, waardoor we uit onze eigen energie stappen en vergeten hoe uniek we zijn. Dit soort gedrag zorgt ervoor dat je in een lage(re) energie kunt komen - logisch ook, als je onvoldoende oog hebt voor het positieve.


We vergelijken ons regelmatig met anderen, waardoor we uit onze eigen energie stappen en vergeten hoe uniek we zijn

In de meeste gevallen hebben we nauwelijks door dat we onze aandacht eerder richten op iets negatiefs dan iets positiefs. We zijn nou eenmaal op deze manier opgevoed en opgegroeid in een omgeving waarin dit gedrag vaak normaal is. Aan jou dus om dit soort conditioneringen te doorbreken en uit je systeem te krijgen. Duidelijk mag zijn, dat dankbaarheid ook met een bepaalde mind-set heeft te maken.


Dagelijks toon ik (meerdere keren) mijn dankbaarheid en ik heb een lijst met onderwerpen opgesteld waar ik dankbaar voor ben

Een leuke tip om je dag mee te eindigen is, om dankbaarheid te tonen voor wat je hebt meegemaakt die dag (of voor andere dingen in je leven). Je kunt het bijvoorbeeld opschrijven, uitspreken of in gedachten doen. Je zou er zelfs een soort van mantra of affirmatie van kunnen maken. Dagelijks toon ik (meerdere keren) mijn dankbaarheid en ik heb een lijst met onderwerpen opgesteld waar ik dankbaar voor ben. Elke keer als ik de lijst (hardop) lees of dagelijks mijn dankbaarheid toon, voel ik me goed. Waarom? Dit komt omdat elk cel waaruit je bestaat deze positiviteit opneemt!


Stel je eens voor hoe je je voelt als je dagelijks dankbaarheid toont en wat dit met je gezondheid doet.

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page