top of page

Hoeveel controle denk jij te hebben in je leven?

Bijgewerkt op: 11 jan. 2020

In welke mate heb jij controle? Is dit vooral gericht op jezelf, anderen of het leven? En wat is de reden achter het willen hebben van controle? Heb je je weleens overgegeven aan het moment, het Nu?

Een bepaalde mate van controle zal altijd nodig zijn in ons leven. In sommige situaties is het zelfs onvermijdelijk, een simpel voorbeeld hierin is het plannen van afspraken. Echter willen we hedendaags het liefst overal controle over hebben. Want als je ergens controle over hebt (of over iemand) geeft dat een gevoel van zekerheid, macht en veiligheid. We plannen onze dagen vol en stippen onze vakanties uit tot in detail - als we ons ook maar een beetje ziek voelen gaan we naar de dokter om te weten wat het is of mogelijk kan zijn. In veel gevallen proberen we zelfs onze dierbaren te controleren door ze te sturen naar een bepaald gedrag dat jij graag wilt zien van hun.

''We willen het beeld dat we in ons hoofd hebben geschetst precies terug zien in de werkelijkheid''

De voornaamste reden van controle is, dat we onze toekomst willen veiligstellen - op korte en lange termijn. Op korte termijn proppen we bijvoorbeeld onze agenda vol, vaak omdat we niet écht alleen met onszelf willen zijn. Op lange termijn hebben we vaak al een beeld van hoe onze ideale toekomst eruit ziet. Dit veelal op het gebied van carrière, relatie, gezondheid en financiële zaken. Uiteraard is het allemaal gecreëerd vanuit je ideaalbeeld en nu maar hopen dat alles uitkomt waar je zo naar verlangt. Met controle hebben we het gevoel zaken in de hand te hebben en op die manier denken we dat er geen onaangename verrassingen kunnen ontstaan. We willen het beeld dat we in ons hoofd hebben geschetst precies terug zien in de werkelijkheid. Welke verwachtingen heb jij richting de toekomst? Hoeveel waarde hecht jij aan je verwachtingen? Hoe reageer jij als de werkelijkheid anders is dan je je had voorgesteld?

''We willen constant weten waar we aan toe zijn en wat er op ons staat te wachten''

Er is niks mis met controle willen hebben, het gaat om de mate controle die we willen en de reden achter het willen hebben van controle. Wat is de werkelijke reden dat je controle wilt hebben? We willen vaak controle omdat we bang zijn voor het onbekende, het onzekere. Het onzekere geeft geen veiligheid of garantie op iets - althans dat is wat we geloven. Heb je enig idee hoeveel er vanuit het Universum voor je gezorgd wordt? Ooit geprobeerd je over te geven aan het Nu? En hoe voelde dat? We willen constant weten waar we aan toe zijn en wat er op ons staat te wachten. In feite creëren we al een gevoel en een beeld, die we willen voelen en zien in de (nabije) toekomst. Het liefst nog uitgestippeld in details, zodat er geen verrassingen kunnen zijn waar je uiteraard niet op voorbereid bent. Dit is niks anders dan het zoeken naar veiligheid en in je comfortzone blijven hangen. Niks mis mee overigens, maar wat nou als je ervaringen anders zijn dan wat je had verwacht?

''We willen allemaal onze toekomst weten, maar als we werkelijk onze toekomst weten is het leven niet meer interessant''

De gedachte van het niet weten wat er te wachten staat, het in het Nu leven en meegaan in de natuurlijke stroming van het leven lijkt voor velen iets onmogelijks. Ik denk dan vaak aan een mooie paradox: we willen allemaal onze toekomst weten, maar als we werkelijk onze toekomst weten is het leven niet meer interessant. Als we onze toekomst zouden weten is het leven niet meer aantrekkelijk, want we weten al wat er op ons te wachten staat, ofwel het ontbreken van verrassingen (onzekerheden) maakt het leven niet meer leuk. Grappig heh?! En toch willen we de mooie verrassingen die het leven te bieden heeft omruilen voor zekerheid door overal controle over te willen hebben. Overal controle over hebben is onmogelijk, denk maar aan hoe vaak je zelf al heb gezegd ''dingen lopen altijd anders dan verwacht''.


''Niet alles hoeft gecontroleerd te worden, het Universum heeft echt wel plannen voor je''

Controle creëert vaak een bepaalde instelling en verwachtingen tegenover de ervaringen die nog moeten komen. Je kan zo gefocust zijn op de uitkomst van je verwachtingen, waardoor je minder openstaat en ook minder ontvankelijk bent voor wat het leven je te bieden heeft. Als je die controle, al is het voor een klein deel, loslaat en gewoon meegaat in wat het leven je aanbiedt, dan staan er ongetwijfeld mooie dingen op je te wachten.


Niet alles hoeft gecontroleerd te worden, het Universum heeft echt wel plannen voor je. Een leuk voorbeeld hierin zijn mensen die een lange reis gaan maken: vaak gooien ze hun backpack vol, plannen ze hun eerste bestemming en daarna is het go-with-the-flow. Deze mensen gaan als een raket als je kijkt op het gebied van ontwikkeling. Waarom? Grotendeels omdat ze veel controle loslaten, de voordelen van het in het Nu leven ervaren en de cadeautjes daarvan uitpakken. Leven in het Nu is bewust leven, het kan zeer genezend zijn en het bevordert je bewustwording. Is "Nu" overigens niet het enige moment dat we hebben?


''Constant controle willen over wat is of gaat komen is een vorm van jezelf afsluiten tegenover de natuurlijke stroming van het leven''

Controle is in veel gevallen nodig, of in ieder geval een mate van controle - echter slaan veel mensen er in door en is de achterliggende reden vaak angst. Veelvoorkomende angst op het gebied van controle is de angst voor het onbekende. Tevens spelen onzekerheden over jezelf vaak een centrale rol. Constant controle willen over wat is of gaat komen is een vorm van jezelf afsluiten tegenover de natuurlijke stroming van het leven. In feite is het 'nee' zeggen tegen de verrassingen die liggen in het onbekende. Moet je eens voorstellen dat je 'ja' zegt tegen al die cadeautjes die voor je klaarliggen in het onbekende elke dag..


En serieus, hoeveel controle hebben we nu werkelijk over onze levens?

175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page