top of page

Bewustwording begint met afleren!

Bijgewerkt op: 11 jan. 2020

Vanaf onze geboorte krijgen we allerlei overtuigingen, emoties, gevoelens, patronen, denkwijzen, gewoontes, normen, waardes, structuren, meningen en ga-zo-maar-door aangeleerd. Als kind nemen wij als het ware alles op als een spons.

Vanaf de zwangerschap tot en met de leeftijd dat we zelf een identiteit en wereldbeeld gaan vormen worden we dus constant beïnvloedt door anderen. We worden als het ware geconditioneerd. In deze periode ontstaan de meeste blokkades en lessen waar we (de rest van onze leven) aan mogen werken. Het kan zijn dat je als kind je gevoelens nooit hebt mogen uiten. Op zulke momenten ontstaan er dus zogenaamde (jeugd)blokkades. Een blokkade houdt de natuurlijke stroming van levensenergie tegen. Dit uit zich (op den duur) in allerlei soorten vormen van leed, bijvoorbeeld emotionele, mentale en fysieke klachten.

Een blokkade houdt de natuurlijke stroming van levensenergie tegen

Terug naar het voorbeeld: wat de reden ook is dat je je gevoelens niet hebt mogen uiten, het is aan jou de les om die angsten te overwinnen door onder andere bewust te worden dat het juist goed is om je gevoelens te uiten. Veelvoorkomende blokkades en lessen vanuit de jeugd gaan onder andere over geweld, omgaan met verandering, emoties, gevoelens, relatieproblemen, zelfacceptatie, religie en alsook over de projecties van je ouders en anderen. Dit heeft allemaal invloed op hoe jij jezelf (zelfbeeld) en de wereld (wereldbeeld) waarneemt. Wat zijn jouw gedachtes over jezelf en de wereld waarin je leeft op dit moment? Ben jij je ervan bewust dat jouw uiterlijke wereld een reflectie is van jouw innerlijke wereld?

Angsten overwinnen is jezelf ontdoen van gif, het reinigt je systeem van oude negatieve energieën (angst) en maakt ruimte voor nieuwe positieve energieën (liefde).

Belangrijk is om bij je eigen waarheid te blijven!

Er wordt ons zoveel wijsgemaakt als baby, kind, puber en zelfs als volwassenen. En veel nemen we aan als waarheid (bewust en onbewust). En logisch, want de invloeden zijn enorm. Denk alleen al aan de invloed van overheden, bedrijven, culturen en media. Deze invloeden creëren een norm hoe we ons behoren te gedragen. Zij bepalen onder andere voor ons wat wel en niet mag, wat goed en slecht is, wat wel en niet 'normaal' is en kneden ons als het ware in maatschappelijke robots: mensen die volgzaam en bruikbaar zijn met betrekking tot de doelen van de maatschappij en zonder verzet de regels van de maatschappij volgen.

Ook familie, vrienden en je partner hebben uiteraard invloed. Belangrijk is om bij je eigen waarheid te blijven! Filter wat voor jou van toepassing is, bescherm je eigen energieveld ten alle tijden en wees goed geaard i.v.m. het afvoeren van energieën van anderen. Je energieveld beschermen kan op vele manieren: denk bijvoorbeeld symbolisch een roos tussen jou en de ander of vraag het Universum om je te beschermen met een deken of kristallen bol van wit licht.

Ik vraag me al zo lang af waarom het onderwijs zich niet focust op zaken die essentieel en onvermijdelijk zijn in het leven

Vanaf kleins af aan worden we geschoold om te leren leven in het kader van regels die door de maatschappij zijn opgezet (denk bijvoorbeeld maar hoeveel invloed de kerk heeft gehad). Dit is het begin van je carrière als maatschappelijke robot. In nog te veel schoolsystemen is er vooral aandacht voor dingen die we niet goed doen en beter horen te doen. Prestatie is hierbij het belangrijkste aandachtspunt. We worden beoordeeld alsof we al in het bedrijfsleven zitten. Ik vraag me al zo lang af waarom het onderwijs zich niet focust op zaken die essentieel en onvermijdelijk zijn in het leven, zoals onder andere het uiten van emoties en gevoelens, omgaan met veranderingen, creativiteit, duurzaamheid, alternatieve geneeskunde, meditatie, bewustwording en spiritualiteit. Als je het aan mij vraagt zouden deze onderwerpen al besproken moeten worden op de basisschool.

Ik keur niks af; alles is goed en iedereen heeft zijn eigen pad, niveau van bewustzijn en tempo

Zoveel zogenaamde waarheden (conditioneringen) moeten we afleren. Op het gebied van de liefde zijn veel voorbeelden te noemen. De media heeft een ongekende invloed hierop. Als je naar films en series kijkt, dan wordt liefde/ een intieme relatie veelal omschreven als: 1) verwachtingen mogen hebben richting elkaar 2) eisen mogen hebben richting elkaar 3) afhankelijk zijn van elkaar 4) destructief omgaan met elkaar: fysiek en mentaal geweld 5) elkaar niet vrij laten 6) misgunnen 7) projecteren, geen verantwoordelijkheid dragen voor je eigen gevoelens en ontwikkeling 8) onduidelijk communiceren en liegen

Als je aan mij vraag wat liefde/ een intieme relatie is draai ik al het bovenstaande met 180 graden om: 1) geen verwachtingen hebben richting elkaar 2) geen eisen hebben richting elkaar 3) onafhankelijk zijn van elkaar 4) constructief omgaan met elkaar: gevoelsreflectie en steun waar nodig 5) elkaar 100% vrijheid geven 6) elkaar alles gunnen 7) verantwoordelijkheid dragen voor je eigen gevoelens en ontwikkeling 8) duidelijk communiceren en eerlijkheid

Ik keur niks af; alles is goed en iedereen heeft zijn eigen pad, niveau van bewustzijn en tempo. Echter als je wilt groeien in bewustzijn dien je anders te kijken naar veel onderwerpen. Bovenstaand was enkel een simpel voorbeeld.


Er zijn veel mensen, bedrijven en industrieën die invloed uitoefenen op wat we dienen te geloven en hoe we ons moeten gedragen. Helaas is geld, aanzien, macht en/of status meestal hun motief. Denk bijvoorbeeld aan de voedsel- en farmaceutische industrie, die zogenaamd weten wat goed is voor onze gezondheid. Economische systemen die zogenaamd weten wat goed is voor de bevolking en de planeet. Bedrijven die invloed uitoefenen om de nieuwste trends te volgen en technologische snufjes te hebben, uiteraard zonder de consument te vermelden wat voor negatief voetspoor dit achterlaat op de planeet en onze gezondheid.

Een prachtige ontwikkeling is dat wetenschap en spiritualiteit steeds dichterbij elkaar komen

Ik ben van mening dat het tijd is voor een bewustzijnsverschuiving. Gelukkig is dit al op verschillende gebieden zichtbaar. Zo zie je groei en positieve ontwikkelingen als veganisme, permacultuur, duurzaam wonen en ondernemen, alternatieve geneeskunde, vrijwilligerswerk, spiritualiteit, recycling, natuurontwikkeling en natuurbeheer. Een prachtige ontwikkeling is tevens dat wetenschap en spiritualiteit steeds dichterbij elkaar komen. Zo is onder andere wetenschappelijk al bewezen dat alles energie is; gedachtes sterke invloed hebben op de gezondheid en dat de mens energiekanalen (meridianen) en subtiele lichamen (aura) heeft.

Het is tijd om ons te ontdoen van de waarheden van anderen en onszelf te ontwikkelen tot de liefdevolle authentieke wezens die we zijn

Lieve mensen, besef dat we te gast zijn op deze prachtige planeet. Deze bijzondere planeet die we helaas aan het uitputten zijn, omdat we maar meer-meer-meer willen. Zoveel is al onomkeerbaar: al de dieren die door onze hebzucht moeten lijden of uitgestorven zijn, al de mensen die door onze hebzucht moeten lijden of overleden zijn, alsook de natuur die we met een rap tempo verwoesten. Allemaal omdat we onze ego de overhand laten nemen.

Afleren is moeilijker dan aanleren, omdat bij afleren eerst het oud gif uit je systeem moet

Het is tijd om ons te ontdoen van de waarheden van anderen en onszelf te ontwikkelen tot de liefdevolle authentieke wezens die we zijn. Laat angst niet de overhand nemen, maar leef vanuit je hart en toon liefde richting elkaar, Moeder Aarde en het Universum.

Afleren is moeilijker dan aanleren, omdat bij afleren eerst het oud gif uit je systeem moet. Globaal gezien is het bijna niet voor te stellen hoe geconditioneerd we zijn en hoe we gestuurd worden naar gewenste gedragingen van anderen. Maar hoe kunnen we ons dit soort conditioneringen nu afleren? Enkele suggesties zijn meditatie, yoga, reflecteren, in het Nu leven, schrijven, lezen (filter daarin wat goed voelt en neem niet alles voor lief), praten, aangaan en doorgaan van angsten, leven in eerlijkheid, investeren in bewustwording, investering in spiritualiteit (wel oppassen voor spiritueel ego), tijd met jezelf doorbrengen.

Als je investeert in zelfontwikkeling zal je (vooral in het begin) ondervinden dat een groot deel bestaat uit het afleren van vele vaste gewoontes en gedragingen. Het is een soort transformatie van kortzichtigheid en onwetendheid naar ruimdenkendheid. En vergeet niet: er is geen betere investering dan zelf-investering!

195 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page